Δουλεύοντας σαν μηχανολόγος-μηχανικός στην Ευρώπη

μηχανολόγοι μηχανικοί στην ΕυρώπηΈνα από τα επαγγέλματα που περνάει με τεράστια κόστη την κρίση στη χώρα μας είναι αυτό του Μηχανολόγου-Μηχανικού. Αντίθετα, σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ο Μηχανολόγος-Μηχανικός εξακολουθεί αν είναι περιζήτητος, ενώ πρέπει αν σημειωθεί πως παρά το ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως συνολικά, στα συγκεκριμένα επαγγέλματα απολαμβάνουν σοβαρής εκτίμησης και σεβασμού από την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για την υποψήφιο που θα αποφασίσει να μεταναστεύσει για να δώσει μία σπουδαία ευκαιρία στην καριέρα του.

Μηχανολόγοι-μηχανικοί στη Γερμανία

Το πρώτο και κυριότερο που ζητείται κατά κόρον στη Γερμανία είναι ο υποψήφιος να γνωρίζει άπταιστα την αγγλική γλώσσα και τουλάχιστον σε επίπεδο Β1 τη γερμανική. Από εκεί και πέρα, ένα bachelor είναι συχνά όπλο που θα ανοίξει πόρτες στον μηχανολόγο-μηχανικό που θα αναζητήσει εργασία στη Γερμανία, ενώ οι γνώσεις σε παραπάνω από καλό επίπεδο των λογισμικών προγραμμάτων CAD, (εκτός του autoCAD, κάποια από τα CATIA, Pro-E, Unigraphics κ.λ.π) είναι προαπαιτούμενο.





Η εμπειρία είναι πάντα ζητούμενο όταν αναζητήσει κανείς εργασία στη Γερμανία. Αν και δεν είναι λίγες οι μεγάλες εταιρείες που προσλαμβάνουν και Μηχανικούς με λιγότερη από ένα έτος εμπειρία (!), η θέση για την οποία τους προορίζουν είναι χαμηλότερη στην ιεραρχία και μόνο μετά από 3-4 χρόνια μπορεί κανείς νε ελπίζει σε σοβαρή ανέλιξη και να κάνει προγραμματισμό καριέρας.

Η μετακίνηση, μόνιμη εγκατάσταση και εργασία στη Γερμανία είναι το ευκολότερο της ιστορίας «βρίσκω δουλειά και φεύγω». Κάθε πολίτης της ΕΕ δεν χρειάζεται καν να κάνει διαδικασίες για άδεια εργασίας, το μόνο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εγγραφεί στα μητρώα αλλοδαπών (Auslanderbehorde) του ομόσπονδου κράτους που θα εργαστεί και να βγάλει άδεια διαμονής (Aufenthaltserlaubnis), κάτι που οφείλει να κάνει οποιοσδήποτε μένει στη χώρα περισσότερο από τρεις μήνες.

Το περιβάλλον εργασίας για έναν άνθρωπο που αγαπάει τη δουλειά του και είναι δημιουργικός, αποτελεί πρότυπο περιβάλλοντος εργασίας. Ασφάλεια και εξειδίκευση στο μέγιστο, 40 ώρες εβδομαδιαίως και μισθοί που είναι κατά περίπτωση εξαιρετικοί. Ένας μηχανολόγος-μηχανικός στη Γερμανία μπορεί να αμείβεται από 20.000-70.000 ετησίως χωρίς υπερωριακή εργασία και τα μπόνους παραγωγικότητας που αποτελούν κάτι σαν παράδοση στη χώρα. Όλα αυτά βέβαια καθαρή αποζημίωση προ φόρων.

Δείτε αγγελίες εργασίας στη Γερμανία

Μηχανολόγοι-μηχανικοί στη Φιλανδία

Οι μηχανολόγοι-μηχανικοί στη Φινλανδία έχουν ζήτηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η εκεί αγορά εργασίας για έναν Έλληνα είναι παραδεισένια. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Πολλές και καλές δουλειές, αν όχι η κορυφαία μία από τις κορυφαίες κοινωνικές ασφαλίσεις στον κόσμο, ικανοποιητικοί μέχρι εξαιρετικοί (45.000-70.000), ενώ για την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας που δίνει δικαίωμα στον εργαζόμενο να κάνει καριέρα υπό απίθανες συνθήκες, δεν χρειάζονται συστάσεις.

Ο Έλληνας σαν Ευρωπαίος πολίτης δεν χρειάζεται να βγάλει άδεια εργασίας στη Φινλανδία, παρά μόνο αν μείνει περισσότερο από 2-3 μήνες είναι υποχρεωμένος να το δηλώσει στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για να εγγραφεί στα μητρώα αλλοδαπών της χώρας και να γλιτώσει το σχετικό πρόστιμο. Φυσικά ζητείται η άνετη ομιλία και γραφή της αγγλικής γλώσσας και τουλάχιστον Β2 επίπεδο χρήσης της φινλανδικής.

Έχοντας αναφέρει όλα τα παραπάνω, το ερώτημα που προκύπτει είναι «γιατί να μην είναι παραδεισένια η εκεί αγορά εργασίας», όπως είπαμε στην αρχή; Και η απάντηση έρχεται από λίγες δεκάδες χιλιόμετρα δυτικότερα. Η Νορβηγία, χώρα με παράδοση στο επάγγελμα και λόγω της βιομηχανοποίησής της, «παράγει» μηχανολόγους-μηχανικούς σε μεγάλους αριθμούς κάθε χρόνο και έτσι τροφοδοτεί την αγορά εργασίας της γειτονικής Φινλανδίας ευκολότερα, γρηγορότερα και κυρίως χωρίς να υπάρχει από τον εργοδότη ο φόβος του παράγοντα «εξοικείωση με το κλίμα, τις συνθήκες, το περιβάλλον». Η προσαρμογή ενός Έλληνα σε συνθήκες ημίφωτος ή, σούρουπου επί σειρά μηνών είναι τρομακτικά δύσκολη, ενώ για έναν Σκανδιναβό τρόπος ζωής. Επιπλέον σε πολλές περιοχές της Φινλανδίας (Εσποο, Βάνταα, Βάασα, Ούλου, Αλαντ Αϊλαντς, Πιεταρσάαρι κ.λπ.) ομιλείται ευρέως και η σουηδική γλώσσα κάτι που καθιστά περίπου «ξαδέρφια» τους δύο γειτονικούς λαούς κι ας ομιλούν διαφορετική βασική γλώσσα.

Δείτε αγγελίες εργασίας στη Φιλανδία

Ο παράδεισος των μηχανολόγων-μηχανικών: Ολλανδία

Αυτή τη στιγμή η Ολλανδία φαντάζει ως ο παράδεισος όσων Ελλήνων μηχανολόγων-μηχανικών αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Και αυτό κυρίως διότι αναζητώντας κανείς σχετική εργασία στη χώρα αυτή, θα αντιληφθεί πως οι θέσεις που θα βρει είναι περισσότερες από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος!

Η απόκτηση Master και Bachelor είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα που ουσιαστικά εξασφαλίζει στον υποψήφιο μία θέση εργασίας στην Ολλανδία, όπου για να αποταθεί κανείς σε εργοδότη πρέπει μεταξύ άλλων να κατέχει σε υψηλό επίπεδο γνώσεις αγγλικής γλώσσας, ενώ συχνά ο εργοδότης θα παραβλέψει το ότι κάποιος μπορεί να μην μιλάει Ολλανδικά, μάλιστα προσφέροντάς του και ευκαιρία εκπαίδευσης για να μάθει τη γλώσσα σύντομα. Όπως επίσης είναι συχνό φαινόμενο η παροχή κατοικίας στον εργαζόμενο μηχανολόγο-μηχανικό, εκτός της όποιας μεταξύ τους συμφωνίας-συμβολαίου μισθού!

Επιπλέον, η γνώση λογισμικού CAD σε πολλές μορφές του είναι προαπαιτούμενο, ενώ οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση κατέχει ο ενδιαφερόμενος (γνώση ISO, EWE, IWE) είναι όπλο στα χέρια του καταθέτοντας το ενδιαφέρον του για την οποιαδήποτε εργασία. ΝΑ σημειωθεί, δε, πως η εμπειρία είναι μάλλον βασικό προσόν, παρά πρόσθετο πλεονέκτημα, ενώ δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που προαναφέρουν ότι προτιμούνται οι γνώστες της ευρωπαϊκής σκηνής και έχουν εμπειρία εργασίας σαν μηχανολόγοι-μηχανικοί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τομελίσσι για την αναζήτηση εργασίας μηχανολόγου-μηχανικού στην Ολλανδία είναι κυρίως το Άμστετρνταμ, το Ρότερνταμ και το Αϊντχόβεν, ενώ οι μισθοί είναι αν μη τι άλλο εξαιρετικοί. Ένας μηχανολόγος μηχανικός με εμπειρία 2-3 ετών μπορεί να κερδίσει μισθό 22-25 χιλιάδων ετησίως, ενώ με περισσότερη εμπειρία και προσόντα ο μέσος όρος κυμαίνεται από 35-65 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται εκτός από τη μισθοδοσία βάσει συμβολαίου και μπόνους παραγωγικότητας (κι εδώ είναι κάτι σαν παράδοση, όπως στη Γερμανία) αλλά και με μετοχικό μερίδιο επί των κερδών (!!) που κάνουν το επάγγελμα στην Ολλανδία… όνειρο!

Τέλος, για να εργαστεί κανείς και στην Ολλανδία πέραν από την εγγραφή του στα τοπικά μητρώα αλλοδαπών αν θα μείνει περισσότερο από τρεις μήνες, δεν χρειάζεται κάτι άλλο αφού ως Έλληνας Ευρωπαίος πολίτης έχει δικαίωμα να εργαστεί χωρίς να μπει στη διαδικασία άδειας εργασίας στη χώρα.

Δείτε αγγελίες εργασίας στην Ολλανδία

Βρετανία και άλλες χώρες

Οι παραπάνω είναι μάλλον οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για μηχανολόγους-μηχανικούς από τη χώρα μας. Πέραν αυτών, όμως, υπάρχουν πάντα δουλειές στον κλάδο και σε άλλες χώρες, με τη Γαλλία και τη Βρετανία να είναι μεταξύ αυτών. Κι εδώ η άδεια εργασίας δεν απαιτείται, παρά μόνο η εγγραφή όσων μείνουν για χρονικό διάστημα πέραν των τριών μηνών η δήλωσή τους στα μητρώα αλλοδαπών της χώρας.

Οι συνθήκες εργασίας είναι εξίσου καλές, με προοπτικές μόνιμης απασχόλησης και χτισίματος καριέρας. Ίσως το μόνο μειονέκτημα είναι πως στην Αγγλία υπάρχει πλέον μεγάλο κύμα επαγγελματικών μεταναστών από την Ιρλανδία (οι πολιτικές σχέσεις πια είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξαν ποτέ) λόγω και της εκεί κρίσης.

Στη Γαλλία το 25ωρο είναι σοβαρό αβαντάζ, ενώ περιττεύει να σημειωθεί πως και στις δύο χώρες είναι άκρως απαραίτητη η γνώση της γλώσσας σε επίπεδο C1-C2 για να εργαστεί κανείς σαν μηχανολόγος μηχανικός, με τους Γάλλους εργοδότες μάλιστα να απαιτούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τη γνώση εκτός της γαλλικής και τουλάχιστον μίας ακόμα γλώσσας (Ισπανικά ή, Γερμανικά ή, Αγγλικά συνήθως) σε επίπεδο B2-C1.

Δείτε αγγελίες εργασίας σε διάφορες χώρες


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: