Δουλεύοντας στη Γαλλία

paris - ΓαλλίαΈνας δημοφιλής προορισμός όσων αναζητούν την τύχη τους σε άλλη χώρα είναι η Γαλλία. Πρόκειται για μια από τις ισχυρές χώρες της ευρωζώνης (μαζί με τη Γερμανία), ενώ είναι εύκολα προσβάσιμη, καθώς είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Παρακάτω θα μάθετε περισσότερα πράγματα για την χώρα των μποέμ, όπως την αποκαλούν πολλοί και θα έρθετε σε επαφή με τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Η Γαλλία και η γλώσσα της Γαλλίας

Η Γαλλία είναι στη δυτική Ευρώπη, ωστόσο περιλαμβάνει και εδάφη που βρίσκονται σε άλλες ηπείρους. Συνορεύει βόρεια με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, βορειοανατολικά με τη Γερμανία, ανατολικά με την Ελβετία και την Ιταλία και νότια με την Ισπανία και με την Ανδόρα.

Πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι το Παρίσι, ενώ η επίσημη γλώσσα είναι τα γαλλικά. Μάλιστα, εάν επιθυμείτε να δουλέψετε στη Γαλλία θα πρέπει να μιλάτε «φαρσί» τα γαλλικά, καθώς είναι από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που τα αγγλικά δεν θεωρούνται σημαντικά! Επίσημη θρησκεία δεν υπάρχει, ωστόσο η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ρωμαιοκαθολικοί.





Μισθοί στη Γαλλία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων το 2011 οι μεικτές κατώτερες αμοιβές όσον αφορά τη Γαλλία ανέρχονται στο ποσό των 1.365 ευρώ.

Για τους Έλληνες φοιτητές, επειδή προέρχονται από κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ισχύει ότι μπορούν ελεύθερα να ασκήσουν οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στη Γαλλία. Επιπροσθέτως, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούν την υποχρεωτική προσέλευση στα μαθήματά τους, οι φοιτητές μπορούν να προσθέσουν την αμοιβή μιας επαγγελματικής απασχόλησης στο ποσόν μιας υποτροφίας.

Επίσης, το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Φρανσουά Ολάντ αύξησε κατά 2% τον βασικό μισθό. Ενδεικτικά, οι βασικές μικτές αποδοχές ανέρχονται σε 8,82 ευρώ την ώρα. Ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει, έτσι, από 9,22 ευρώ σε 9,40 ευρώ την ώρα, μία αύξηση που αντιπροσωπεύει επιπλέον 21,50 ευρώ το μήνα.

Οικονομία στη Γαλλία

Στις μέρες μας παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη η χαλυβουργική βιομηχανία της Γαλλίας, αφού ο  χάλυβας χρησιμοποιείται για τη κατασκευή γεωργικών μηχανών, αεροπλάνων, σιδηροδρομικών μηχανών και πλοίων. Επίσης χρησιμοποιείται στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία. Άφθονη είναι και η υδροηλεκτρική ενέργεια της Γαλλίας, που προέρχεται από τους ποταμούς της και προωθείται τα τελευταία χρόνια.

Η γεωργία είναι εξίσου σημαντική για την οικονομία της Γαλλίας με τις εξαγωγές σε σιτάρι, βρώμη,σίκαλη, κριθάρι, ζαχαρότευτλα, ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες να έχουν τον πρώτο λόγο.

Στην κτηνοτροφία αφθονούν τα ζώα για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος. Τα βοοειδή αντιπροσωπεύουν το μισό περίπου των εκτρεφομένων ζώων. Τέλος, ιδιαιτέρως φημισμένα είναι τα γαλλικά κρασιά, τα οποία αποτελούν και το «καμάρι» της χώρας.

Συμβάσεις εργασίας στη Γαλλία

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Γαλλία, όπως και η Ελλάδα, έχουν ισχυρά συνδικάτα και ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Έτσι, οι μισθοί δεν είναι προϊόν διαπραγμάτευσης του εργοδότη και του εργαζομένου. Οι εργασιακές σχέσεις θεωρούνται ότι είναι σε «καλή μοίρα» και οι κλαδικές συμβάσεις δεν καταπατούνται.

Δείτε επίσης:

Θέσεις εργασίας στη Γαλλία


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: