H εργασία στη Γερμανία

Σημαία ΓερμανίαςΌπως συνέβαινε την εποχή των παππούδων μας, έτσι και σήμερα η εργασία στη Γερμανία αποτελεί για τους Έλληνες μια από τις πρώτες επιλογές για μετανάστευση και εργασία εκεί. Το γεγονός ότι η οικονομία της είναι αρκετά ισχυρή σε συνδυασμό με την πληθώρα κενών και προσφερόμενων θέσεων έχει αναγάγει τη χώρα αυτή σε δημοφιλή προορισμό προς εύρεση εργασίας και συνολικά ενός καλύτερου μέλλοντος. Στο παρακάτω άρθρο θα παρουσιάσουμε μερικά βασικά στοιχεία για τη Γερμανία που είναι απαραίτητα να γνωρίζετε.

Δείτε αγγελίες εργασίας στη Γερμανία

Η χώρα

Η Γερμανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση των πολυπληθέστερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι γνωστό ότι θεωρείται από τις «σιδηρές» χώρες της Ευρώπης και παγκοσμίως στον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης.





Το πολίτευμά της είναι η Ομοσπονδιακή Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με ομοσπονδιακό πρόεδρο που εκλέγεται ανά πενταετία, ενώ ηγέτης της κυβέρνησης είναι ο Καγκελάριος.

Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η γερμανική, ενώ περίπου το 82% των κατοίκων της είναι γερμανικής καταγωγής. Η πλειοψηφία των μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη χώρα κατάγονται από χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, αλλά και της Ασίας.

Η οικονομία της Γερμανίας

Η Γερμανία στηρίζει την οικονομία της στην παραγωγή του βιομηχανικού τομέα, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών. Η οικονομία είναι από τις πιο υγιείς παγκοσμίως, ενώ πρόκειται για μια από τις χώρες με τις περισσότερες εξαγωγές ανά τον κόσμο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας είναι αρκετά υψηλό, ενώ οι νότιες περιοχές της θεωρούνται περισσότερο πλούσιες και ανεπτυγμένες εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες του βορά. Το βιοτικό επίπεδο της Γερμανίας την κατατάσσει στη θέση 19 του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

Οι μισθοί στη Γερμανία

Αν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται από τη νομοθεσία ο κατώτατος μισθός, εντούτοις για την εργασία στη Γερμανία δεν είναι κατοχυρωμένος μέσω των θεσμών και της νομοθεσίας, καθώς διαπραγματεύεται από τον εργοδότη και τον υποψήφιο εργαζόμενο με σκοπό να έρθουν σε συμφωνία. Βέβαια, το θέμα αυτό βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο με τα συνδικάτα να απαιτούν την κατοχύρωση του κατώτατου μισθού, η οποία θα αντικαταστήσει τις ατομικές συμβάσεις και τα προσωπικά συμβόλαια.

Ειδικότερα πάντως, μόνο ορισμένοι κλάδοι έχουν το προνόμιο να υπάρχει θεσμικά κατώτατος μισθός, αν και πάλι υπάρχουν διαφορές που εξαρτώνται ακόμη και από τη γεωγραφική τοποθεσία της Γερμανίας που εργάζεται κανείς! Οι κλάδοι εργασίας αυτοί που προστατεύονται τα κατώτερα όρια των συλλογικών συμβάσεων είναι της κατασκευής, της καθαριότητας και των ταχυδρομικών υπηρεσιών, όπου ο μισθός φτάνει από τα 6,5 μέχρι τα 12, 9 ευρώ την ώρα.

Άξιο αναφοράς για την εργασία στη Γερμανίαείναι επίσης το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις αξιοποιούν τη νομοθεσία σχετικά με το ευέλικτο χρόνου εργασίας, κάτι που μεταφράζεται ως περισσότερη δουλειά σε διαστήματα αιχμής και λιγότερη όταν επικρατεί η ύφεση. Γενικά στα ωράρια ισχύει ο κανόνας της ελαστικοποίησης, ενώ για τους περισσότερους εργαζομένους ο μισθός υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Επίσης, με τον καιρό αυξάνεται και το φαινόμενο των γραφείων «ενοικίασης εργαζομένων», όπου ανάλογα με το συμβόλαιο και τη συμφωνία, ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει σε μια εταιρία ακόμη και λίγες ώρες, αν αυτό προβλέπεται! Παράλληλα, αν κάποιος μείνει άνεργος και δικαιούται επίδομα του αντίστοιχου ΟΑΕΔ, τότε είναι υποχρεωμένος να εργαστεί σε οποιαδήποτε δουλειά προκύψει και του προταθεί, ακόμη και αν δεν σχετίζεται με την ειδικότητά του.

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για τη Γερμανία επισκευθείτε τα παρακάτω links:

CIA World Factbook Germany

Γερμανία @ Greek Wikipedia

Δείτε αγγελίες εργασίας στη Γερμανία

Δείτε επίσης για τη Γερμανία:

Θέσεις εργασίας στη Γερμανία


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: