Πως να μην είστε ένας βαρετός υποψήφιος για δουλειά

Αν η κάθε μέρα που αναζητείτε εργασία σας φαντάζει βαρετή, τότε μάλλον και οι εργοδότες θα σας βλέπουν ως έναν (ακόμα) βαρετό υποψήφιο. Το ερώτημα είναι αν όντως αυτό ισχύει και αν μπορείτε να κάνετε κάτι γι αυτό. Δείτε μερικές ιδέες:

Πιέζετε τον εαυτό σας να αναζητήσει εργασία

Αν κάθε μέρα σας είναι ως εξής: Ξυπνάτε, πίνετε καφέ, ψάχνετε δουλειά στον υπολογιστή, τρώτε, συνεχίζετε το ψάξιμο και μετά ξεκουράζεστε και κοιμάστε, τότε μάλλον θα βαρεθείτε. Το να δουλεύετε στο μεσοδιάστημα δεν βελτιώνει την κατάσταση.





Τι μπορείτε να κάνετε: Εάν δυσκολεύεστε να δώσετε κίνητρο στον εαυτό σας, τότε δεν κάνετε ό,τι απαιτείται για να έχετε επιτυχία στην αναζήτηση εργασίας. Σίγουρα, θα υπάρχουν και κάποιες μακροσκελείς και απαιτητικές αιτήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να επικεντρώνεστε στον εντοπισμό ευκαιριών και στην διαφήμιση των δεξιοτήτων σας σε εκείνους που τις δίνουν. Αν δεν μπορείτε να δώσετε έμφαση στο να βρίσκετε τις ευκαιρίες τότε δεν θα μπορέσετε να κάνετε έναν εργοδότη να σας καλέσει για συνέντευξη.

Δεν ψάχνετε σε νέα μέρη

Συχνά, πολλοί παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν καν αγγελίες για να κάνουν αίτηση, γιατί βλέπουν την ίδια αγγελία κάθε μέρα. Αν συμβαίνει αυτό και σε εσάς, τότε ψάχνετε σε λάθος μέρη!

Τι μπορείτε να κάνετε: Όταν βλέπετε την ίδια αγγελία κάθε μέρα, αυτό σημαίνει ή ότι ο εργοδότης ψάχνει συνεχώς επειδή δεν είναι καλός εργοδότης ή ότι δεν ψάχνει για εσάς. Αντ ‘αυτού, σκεφτείτε τρόπους που μπορείτε να φτάσετε τους εργοδότες για τους οποίους θέλετε να εργαστείτε. Δεύτερον, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε απ’ ευθείας με εργοδότες, επικοινωνώντας με φίλους και συγγενείς για να σας πουν αν ξέρουν κάποιον που ενδιαφέρεται, κοιτάξτε σε έντυπες αγγελίες και γραφεία εύρεσης εργασίας.

Δεν κάνετε τίποτα άλλο εκτός από το να αναζητάτε εργασία (και να δουλεύετε)

Αν αυτό ισχύει, τότε τι θα έχετε να πείτε σε κάποια εκδήλωση δικτύωσης, στην κουβέντα πριν από την συνέντευξη ή σε μια ερώτηση για τα ενδιαφέροντά σας;

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν κάνετε κάτι που σας αρέσει ή μαθαίνετε κάτι καινούργιο, τότε όχι μόνο θα διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση, αλλά θα έχετε και ένα αντικείμενο συζήτησης. Επίσης, ένα διάλειμμα από την αναζήτηση εργασίας θα σας κάνει να δείτε τα πράγματα με νέο μάτι όταν επιστρέψετε ξανά στο γραφείο.

Δεν έχετε ευπαρουσίαστο βιογραφικό ούτε ελκυστικές συνοδευτικές επιστολές

Αν στέλνετε την ίδια συνοδευτική επιστολή σε κάθε εργοδότη τότε μοιραία η συνοδευτική επιστολή χάνει την αξία της. Επίσης, αν το βιογραφικό σας είναι ασπρόμαυρο με μια κλασσική γραμματοσειρά (πχ times new roman) τότε μάλλον προδιαθέτετε τον εργοδότη σας να πέσει για ύπνο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Διαβάστε μερικά πρόσφατα άρθρα για το πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή και κάντε την δική σας από την αρχή. Μπορείτε να πάρετε πολλές ιδέες από τα άρθρα μας, που θα βρείτε εδώ. Ζητείστε από κάποιον να δει τη συνοδευτική επιστολή σας και να σας πει προτάσεις ώστε να την βελτιώσετε. Σκεφτείτε να κάνετε πλάγιες ερωτήσεις στη συνοδευτική επιστολή σας, όπως για παράδειγμα, “πάντα αναρρωτιόμουν…” ή μοιραστείτε ένα σύντομο ανέκδοτο. Χρησιμοποιήστε οτιδήποτε θα σας κάνει να ξεχωρίσετε

Αναφορικά με το βιογραφικό σας, προσπαθήστε να τονίσετε το βιογραφικό σας και να αλλάξετε τη γραμματοσειρά. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε γραμματοσειρές όπως Verdana, Calibri, Cambria χωρίς να το παρακάνετε. Μπορείτε να βάλετε και λίγο χρώμα, όπως πχ σκούρο μπλε στις επικεφαλίδες. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλάγια γραφή ή έντονη γραφή για να τονίσετε συγκεκριμένα σημεία. Χρησιμοποιήστε ένα πλαίσιο για να κάνετε τις βασικές σας δεξιότητες ή άλλες πληροφορίες να ξεχωρίζουν. Για περισσότερες ιδέες ρίξτε μια ματιά στην πληθώρα άρθρων που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας.

Δεν κάνετε αίτηση για δουλειές που αγαπάτε

Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πρέπει να βρείτε δουλειά άμεσα, ειδικά αν τρέχουν οι λογαριασμοί. Όμως είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ποιά είναι η δουλειά που αγαπάτε, οπότε όταν την δείτε να κάνετε ένα πλάνο για να την έχετε.

Τι μπορείτε να κάνετε: Θα ήταν ιδανικό αν οι θέσεις για τις οποίες κάνετε αίτηση σας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σας. Όπως και να έχει, πρέπει να μείνετε εστιασμένοι στον τελικό σας στόχο και στο πού θέλετε να φτάσετε, για το αν η δουλειά που θα βρείτε σας φέρνει πιο κοντά στον τελικό σας στόχο ή αποτελεί τροχοπέδη για τα όνειρά σας. Αυτό θα δώσει άλλον αέρα στην αναζήτηση εργασίας σας και είναι κάτι που σίγουρα θα προσέξουν οι εργοδότες.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: