4+1 συμβουλές για να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες στη συνέντευξη

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι καλές επικοινωνιακές δεξιότητες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι καθοριστικές για την πρόσληψή σας. Γι αυτό λοιπόν, στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις συμβουλές ώστε να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και κατά συνέπεια να αυξήσετε την επιτυχία σας σε κάθε συνέντευξη. Όμως, πριν σας παρουσιάσουμε τις συμβουλές αυτές, θα σας δώσουμε ίσως την καλύτερη συμβουλή για την συνέντευξη, η οποία είναι ικανή από μόνη της να αυξήσει τις πιθανότητές σας για πρόσληψη.





Η καλύτερη συμβουλή για την συνέντευξη

Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, απλά θυμηθείτε αυτό το ένα πράγμα: Ο λόγος που έχετε πάει για συνέντευξη είναι επειδή θέλουν να σας προσλάβουν. Είναι δουλειά του εργοδότη να βρει τον κατάλληλο υποψήφιο για την θέση και θέλουν να είστε εσείς, γιατί αυτό κάνει τη δουλειά τους πιο εύκολη. Κάθε φορά που πάτε σε μια συνέντευξη έχοντας αυτό στο μυαλό θα έχετε πολλή αυτοπεποίθηση και θα νιώθετε σαν να ανήκετε ήδη εκεί. Πέρα από αυτό, οι επικοινωνιακές δεξιότητες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και είτε είστε εσωστρεφής είτε εξωστρεφής δεν έχει τόση σημασία (γιατί και τα δύο είδη χαρακτήρων έχουν θετικά και αρνητικά), αρκεί να έχετε τα βασικά κριτήρια.

Τα πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επικοινωνήσετε καλύτερα σε μια συνέντευξη είναι τα ακόλουθα:

Να ρωτάτε ερωτήσεις

Αν και δίνετε τη συνέντευξη κυρίως για να απαντάτε σε ερωτήσεις, θα πρέπει να θέσετε κάποια ερωτήματα, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι η δουλειά αυτή είναι κατάλληλη για σας. Είναι καλή ιδέα να έχετε μερικές ερωτήσεις έτοιμες και μερικές ακόμα στο μυαλό σε περίπτωση που αυτά που θέλετε να ρωτήσετε απαντηθούν πριν καν τα ρωτήσετε. Είναι σίγουρο ότι αυτός που σας κάνει τη συνέντευξη θα σας ρωτήσει αν έχετε κάποιες ερωτήσεις, και αυτός είναι ένας καλός τρόπος να δείξετε ότι έχετε πάει προετοιμασμένοι.

Διαπραγματευτείτε για κάτι καλύτερο

Αυτό ισχύει περισσότερο για τις θέσεις που απαιτούν εξειδικευμένες δεξιότητες και όχι για τις γενικές θέσεις. Αφού σας έχει γίνει η προσφορά εργασίας, μπορείτε σίγουρα να την αποδεχθείτε ως έχει αλλά μπορείτε επίσης να διαπραγματευτείτε κάποιους καλύτερους όρους για σας, πχ να πάρετε αύξηση νωρίτερα, ή να έχετε καλύτερη θέση στάθμευσης. Είναι σημαντικό να εξετάσετε ποιος έχει περισσότερη δύναμη σε αυτή τη θέση, και μπορεί να είναι παρακινδυνευμένο να ζητήσετε πάρα πολλά – ειδικά αν έχετε πάρει την προσφορά εν μέσω μεγάλου ανταγωνισμού.

Ακούστε και συγκεντρωθείτε

Όταν κάποιος σας εξηγεί πολλά πράγματα σε μια συνέντευξη, είναι εύκολο να χάσετε την συγκέντρωσή σας και να αφαιρεθείτε, ειδικά όταν είστε νευρικοί. Είναι σημαντικό να το γνωρίζετε αυτό και να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για να είστε συγκεντρωμένοι. Είναι πολύ άσχημο να ρωτάτε κάτι που σας έχει εξηγήσει μόλις ο εργοδότης σας.

Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας

Είναι σημαντικό να είστε ο εαυτός σας σε μια συνέντευξη, αλλά μην αντιμετωπίσετε το άτομο που διεξάγει τη συνέντευξη σαν κάποιον συμφοιτητή σας. Να είστε επαγγελματίες, ακόμη και αν η συνέντευξη είναι απλή και χαλαρή. Μην το παρακάνετε βέβαια, διότι στο τέλος της ημέρας, αν πάρετε τη δουλειά, θα θέλατε να αισθάνεστε άνετα. Μπορείτε να δείξετε τον επαγγελματισμό σας με την συμπεριφορά σας από τη στιγμή που θα μπείτε στο κτήριο μέχρι και με τον τρόπο που ντύνεστε (προσέξτε τα παπούτσια σας να είναι καθαρά).

Τελευταίες σκέψεις

Ελπίζουμε ότι οι συμβουλές αυτές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την επικοινωνία σας και να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: