4 τρόποι για να προοδεύσετε στην καριέρα σας

Αν είστε ένας σκληρά εργαζόμενος που αναλαμβάνετε ευθύνες και πάντα δέχεστε θετική κριτική για την δουλειά σας, τότε έχετε κάνει μείζονα βήματα προς την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας σας, όχι όμως και προς την εργασιακή σας ανέλιξη. Για να πετύχετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να κινηθείτε σε άλλη κατεύθυνση, στην οποία το αφεντικό σας είναι μάλλον απίθανο να σας κατευθύνει. Αυτό δεν γίνεται από κακία, αλλά γιατί συνήθως τα αφεντικά είναι πολύ απασχολημένα με διεκπεραιωτικές δουλειές και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με εσάς. Γι αυτό λοιπόν, στο σημερινό μας άρθρο σας παρουσιάζουμε τέσσερις τρόπους για να πετύχετε την πολυπόθητη εργασιακή ανέλιξη:





1. Να έχετε καλό αφεντικό

Για να προοδεύσετε στην καριέρα σας θα πρέπει να εργάζεστε για τον σωστό άνθρωπο, ο οποίος ως σωστός ηγέτης θα κάνει και εσάς ηγέτη. Αυτό σημαίνει να φτιάξετε ένα δίκτυο από μέντορες, και προπονητές.

Ένα καλό αφεντικό είναι σημαντικό, γιατί οι καλύτεροι ηγέτες παρέχουν εκπαίδευση, ανάπτυξη και καθοδήγηση και να βοηθήσουν τους εργαζομένους να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να δουλεύετε για ένα τέτοιο αφεντικό μπορείτε να προσλάβετε κάποιον ως μέντορα

2. Η περιοριστική καριέρα μπορεί να είναι επισφαλής

Μπορεί να έχετε μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το πού θέλετε να φτάσετε και τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνετε για να το καταφέρετε, αλλά ακόμα και αν καταφέρετε να πετύχετε τον στόχο σας, αυτός θα σας οδηγήσει σε ένα στενό μονοπάτι σταδιοδρομίας όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε.

Αντίθετα, θα πρέπει να είστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή του εν λόγω σχεδίου, γιατί υπάρχει πιθανότητα να χάσετε μοναδικές ευκαιρίες. Προσπαθήστε να έχετε ένα σχέδιο, το οποίο όμως να είναι ευέλικτο.

3. Ο σωστός χρόνος είναι το παν

Στατιστικά μιλώντας, το 59% των ανθρώπων που ζήτησε προαγωγή στην δουλειά του την πήρε, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε προαγωγή είναι απλά να την ζητήσετε. Αλλά κανείς – ούτε το αφεντικό σας – δεν θα σας πει πώς να το καταφέρετε αυτό ή πότε να το κάνετε.

Ο χρόνος που θα κάνετε την αίτηση για προαγωγή είναι πολύ σημαντικός και για κάθε εταιρεία είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες θέλουν να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για προαγωγή κατά την ετήσια επανεξέταση των επιδόσεων σας. Για άλλες εταιρείες αυτή η περίοδος θα ήταν πολύ αργά γιατί θα είχαν ήδη βρει τα άτομα για προαγωγή. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλό να κάνετε αίτηση έξι μήνες πριν την ετήσια έκδοση των επιδόσεών σας. Μια καλή στρατηγική για να αποφασίσετε πότε είναι η κατάλληλη περίπτωση για να ζητήσετε προαγωγή είναι να δείτε πότε προάγονται και τα άλλα άτομα στην εταιρεία όπου δουλεύετε.

4. Μην υπερβάλλετε με την δουλειά

Θα υπέθετε κάποιος ότι αν δίνετε το 110% του εαυτού σας όλη την ώρα θα ευχαριστούσατε το αφεντικό σας, όμως κατά παράδοξο τρόπο αυτό μπορεί να σας κάνει να έχετε χειρότερες επιδόσεις και να σας στερήσει μια προαγωγή. Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής αποδίδουν 21% περισσότερο από εκείνους που δεν θεωρούν κάτι τέτοιο.

Εάν είστε κάποιος που οι άλλοι άνθρωποι απολαμβάνουν να κάνουν παρέα, αν έχετε αίσθηση του χιούμορ και δεν παίρνετε πολύ σοβαρά τα πράγματα, τότε θα έχετε πολλούς που θα σας ακολουθούν και αυτό θα σας δώσει την προαγωγή. Αν είστε παράδειγμα ισορροπίας στην προσωπική ζωή και στην εργασία και αν παρακινείτε άλλους να κάνουν το ίδιο, θα αυξήσετε την επιθυμία των συναδέλφων σας να παραμείνουν στη δουλειά και να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αυξάνοντας την απόδοση της ομάδας σας και τις δικές σας ηγετικές ικανότητες.

Εν κατακλείδι, το αφεντικό σας δεν μπορεί πάντα να σας πει τι χρειάζεται για να προαχθείτε και οι στρατηγικές που θα ακούσετε στην εταιρεία δεν είναι πάντα οι σωστές. Οπότε προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις έγκυρες πληροφορίες που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας και προσπαθήστε να βρείτε έναν μέντορα για περισσότερη και ειδικότερη πληροφόρηση.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: